Китай провежда изпитания на експериментални бойни безпилотни кораби в секретна военноморска база в северозападната част на страната, съобщи USNI News, позовавайки се на спътникови снимки и на данни от открити източници, предава БНР.

Според изданието, два безпилотни кораба са били забелязани в нова морска база на около 14 км от базата за подводници в Сяопиндао и на 8 км от големия корабостроителен център Далян.

За единия от корабите се казва, че приличал на JARI, забелязан в района през 2020 г. Става въпрос за малък ескадрен миноносец, снабден с мощно въоръжение. Вторият кораб наподобява голям катамаран, който също има сходни с JARI характеристики.

Изданието посочва, че Китай неведнъж е провеждал изпитания на своите безпилотни кораби във военноморското пристанище близо до Далян. Строителството му започна през 2016 г. и според спътниковата информация е продължило 2 години. Оттогава то се използва периодично за провеждане на краткосрочни изпитания и учения. Отдалечеността на пристанището от основните военноморски бази осигурява пространство за безопасни маневри.

По информация на медията,Китай разполага с достатъчен брой проекти на безпилотни кораби. Някои от тях са представени на изложби на въоръжения, а за другите се знае единствено от изтекли в публичното пространство разузнавателни данни.