Държавните медии в Китай намекнаха, че първият полет на стелт бомбардировачът H-20 е близо на хоризонта.

Статия, публикувана във вестника Global Times, съобщава, че служител от Китайското предприятие за летателни изпитания (CFTE) е казал на гостуващи специалисти, че Китай се готви да проведе полетен тест на нов самолет. Думите се приписват на Ге Хепинг, партиен шеф на CFTE, а официалното посещение е описано като "митингова среща ... за мобилизиране на персонала, участващ в теста".

Въпреки че статията е умишлено неясна, нейното описание на мистериозния нов самолет като "имащ стратегическо и историческо значение" със сигурност подсказва за H-20.

В предишни статии на китайските медии стелт бомбардировачът е бил наричан "стратегически проект".

По-изненадващо, като се има предвид строго секретният характер на програмата, клип на китайската армия от януари 2021 година показа за секунди първите изображения на H-20.

Анализаторите очакват, че H-20 ще се появи с радар с активната фазирана антенна решетка (AESA). Основно въоръжение ще бъдат дозвукови крилати ракети, носени вътрешно на ротационна пускова установка.

H-20 трябва да представлява огромен напредък спрямо по-късните варианти на XAC H-6, които в момента съставляват флота от бомбардировачи с дълъг обсег на Китай.

H-20 ще позволи на азиатската страна да има по-силна военна роля в Тихия океан.