Китай пусна пусна по вода първия в света кораб за дронове, наречен "Zhu Hai Yun". "Дрононосачът" също може да се управлява дистанционно или от изкуствен интелект.

Корабът "Zhu Hai Yun" има на борда си десетки автономни въздушни, водни и подводни дронове за морски изследвания и наблюдение, пише The ​​South China Morning Post.

Огромният брой на безпилотниците позволява формирането на "триизмерни динамични наблюдения" с рояк, работещ едновременно по въздух, вода и в дълбочина.

Корабът е напълно роботизиран, като дължината му е 88 метра, а ширината 14 метра. Скоростта на плаване е от 18 възела или около 33 км/ч.

Според държавния вестник Science and Technology Daily, автоматизираният кораб ще бъде мощен инструмент при провеждане на морски научни изследвания и наблюдения.

Макар корабът да има предимно научно-технологическа мисия, той има и доста военни приложения.

Възможно е благодарение на автономния "дрононосач" в близкото бъдеще Китай да започне изграждането на изцяло бойни кораби, задвижвани от изкуствен интелект.

Частичното роботизиране на флота би била хитра стратегия, от която Пекин може да се възползва в стремежа си да изравни сили с ВМС на САЩ.