Миниатюрни чипове, вградени в произведено в Китай оборудване за американски компютри, са били използвани при опити на Пекин да открадне американски технологични тайни, съобщи днес Блумбърг.

В статията на Блумбърг се посочва, че чиповете, колкото оризово зърно, са били използвани в оборудване за Amazon и Apple, а вероятно и за други компании и правителствени агенции, отбелязва Франс прес.

Тайно разследване е водено от три години от американските власти. Чиповете са дали възможност да бъде създадена "неоткриваем вход" в компютрите, който е по-труден за засичане и по-ефективен от хакерска атака при кражбата на информация.

Като се позовава на анонимни американски официални представители, Блумбърг уточни, че подразделение на Народосвободителна армия на Китай е участвало в операцията, при която са поставяни чиповете в оборудването, произведено в Китай за базираната в САЩ технологична компания Super Micro Computer Inc.

Super Micro, според Блумбърг, също така произвежда оборудване за центровете за данни на министерството на отбраната, за операциите с дронове на ЦРУ и за кораби на военноморския флот.

В материала на Блумбърг се посочва, че Amazon открил проблема, когато придобил софтуерната компания Elemental и започнал преглед на сигурността на оборудването, произведено за Elemental от Super Micro Computer.

Шпионският чип е бил проектиран за базовите платки, използвани в центровете за данни на Apple, Amazon Web Services и други.

Епъл заяви в съобщение, че никога не е откривал такива чипове, манипулации с хардуеър или слаби места, които нарочно да са били заложени в сървърите.

В изявление до Франс прес Amazon отбелязва, че нито сега, нито в миналото, компанията е откривала проблеми, свързани с модифициран хардуеър или зловредни чипове в базовите платки на Super Micro в системи на Amazon или Elemental.

Super Micro също е отрекъл пред Блумбърг да знае за разследване или шпионаж.