Една от водещите китайски образователни институции - Пекинският технологичен институт - е ръководител на проект за изграждане на система от над 20 големи радара, предназначени за проследяване на потенциално застрашаващи Земята астероиди.

Проектът "Китай Фуян" ще използва радарите за получаване на отразени сигнали от астероиди на разстояние до 150 милиона километра от Земята - приблизително същото разстояние като Слънцето. Решението не само ще открива и проследява астероиди, но и ще определя дали те представляват заплаха за нашата планета.

Досега са изградени две антени на място в Чунцин, Южен Китай. Двойката ще бъде подложена на тестове и ще започне да функционира до септември. Завършената система ще използва антени с диаметър 25-30 метра. Според китайските медии, системата ще бъде най-далекобойната радарна система на Земята. Другите технически подробности за проекта обаче все още не са оповестени.

Според института, проектът отговаря на правителствените цели за отбрана в близост до Земята и ще бъде полезен и за други въпроси, включително например за изучаване на формирането на астероидите. Някои доклади твърдят, че системата може да се използва и за проследяване на спътници и космически отпадъци в околоземна орбита.

През април Китайската национална космическа администрация съобщи, че работи по план за планетарна защита, който ще включва проследяване на близки до Земята обекти и провеждане на мисия за тестово отклоняване на астероид от орбитата му през следващите няколко години. Според научната общност, наземният космически радар може да бъде един от най-добрите инструменти на човечеството като елемент от цялостната защита на Земята срещу астероиди.