От 70-те години насам САЩ не разполагат със свръх-тежка ракета, след като пенсионираха Saturn V. След разпада на СССР, Русия нямаше сили да развива своята вече полетяла свръх-тежка ракета - Енергия. Така през последните 30 години човечеството не разполагаше със свръх-тежки ракети.

НАСА обаче е почти на финалната линия със своя SLS - достойният заместник на Saturn V. Благодарение на ракетата ще се построи космическа станция около Луната и дори ще могат да се пратят астронавти към Марс.

SpaceX също напредва със своята свръх-тежка ракета - BFR. Тя трябва да направи първият си суборбитален още догодина, а плановете на Мъск са до 2025 г. да изпрати хора на Марс.

И докато и SLS, и BFR са почти завършени, то съперниците на американците също имат своите планове.

Вижте ракетите на САЩ >> >> >>

Днес Китай разкри нова порция информация за своята свръх-тежка ракета, която трябва да направи първият си полет до 2030 г. - по план изстрелването е насрочено за 2028 г. Ракетата се нарича Long March 9 или "Великият поход - 9". Тя ще е висока 93 метра и ще може да извежда на ниска околоземна орбита полезен товар от 140 тона.

"Тази мощност надхвърля значително характеристиките на европейската Ariane-5 (20 тона) или на Falcon Heavy на SpaceX (64 тона). Бъдещата ракета-носител на НАСА- SLS също ще й отстъпва с предвидения капацитет от 130 тона", споделя Лун Лъхао от Китайската академия за космически технологии.

И макар "Великият поход - 9" да бъде по-мощна ракета от SLS, то тя ще отстъпва на BFR, който би трябвало да извежда 150 тона на ниска околоземна орбита.

Китайците потвърждават, че ракетата ще има 4 спомагателни бустера и споделят, че са в процес на разработка на кацащи ракети - подобно на тези на SpaceX.

Първият експеримент с китайските кацащи ракети ще се осъществи през 2021 г.

Китайците са разкрили още, че смятат не просто да отидат до 15 години на Луната, а да построят своя база там.