Китай планира да изведе в околоземна орбита групировка от спътници с изкуствен интелект за наблюдение на земната повърхност. Както оповести централната телевизия на Китай, групировката ще включва 192 космически апарата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Групировката от спътници ще е с название Лео в чест на съзвездието Лъв. Инсталираните на космическите апарати блокове за управление ще имитират до голяма степен човешкия мозък - изкуственият интелект самостоятелно ще анализира снимки на земната повърхност, ще открива дефекти или деформации, които може да са следствие от висока температура или да са се появили в резултат на други фактори. По този начин системата ще отхвърли нискокачествените снимки и ще предава на Земята единствено онези изображения, които представляват най-голям интерес за поръчителите им.

Системата Лео ще се използва за екологичен мониторинг и наблюдение на земната повърхност, за предупреждение за стихийни бедствия, както и за контрол на транспортните потоци. Китайската централна телевизия отбеляза, че системата Лео ще е съставена от спътници "Яоган". Освен това групировката от спътници ще управлява в автоматичен режим движението на космическите апарати и при необходимост ще го коригира.