Китай ще изстреля сондата, която ще вземе лунни проби, към края на тази година, съобщи Ройтерс.

Китайският космически апарат "Чанъе-4" кацна на далечната страна на Луната на 3 януари и за първи път предаде оттам снимки от близко разстояние. Китайската космическа агенция заяви, че той е "вдигнал воала" от загадъчната неизучавана страна на нашия спътник и обяви това за голямо постижение за националната космическа програма.

"Чанъе-4" ще направи астрономически наблюдения, ще изследва терена и минералния състав и ще измери неутронната радиация и неутралните атоми, за да изучи средата.

Към края на годината ще започне мисията "Чанъе-5", която ще вземе проби от близката страна на Луната. Тя ще положи основите, за да може да бъдат изпратени и други сонди до южния полюс на Луната и евентуално да бъдат върнати проби оттам в зависимост от резултатите от предстоящата мисия, каза У Янхуа, заместник-директор на космическата агенция.

Изпитанията, направени от предстоящите мисии, могат да положат основите за строителни работи на лунната повърхност, като тестват например технологии, като 3D принтиране или използването на лунния грунт за строителни цели.

"Китай, САЩ, Русия и Европа, да спомена само някои, проучват дали да изградят база или изследователска станция на Луната", каза У Янхуа.

Луната се върти синхронно със Земята, така че по-голямата част от далечната или "тъмната" страна, никога не се насочва към нас. Предишни космически апарати са "виждали" далечната страна, но никой не беше кацал върху нея.

Изследването на Космоса стана приоритет за Китай и страната има амбициите да настигне Русия и САЩ и да стане основна космическа сила до 2030 г. Пекин планира да започне строеж и на собствена обитаема космическа станция догодина, както и да изпрати сонда към Марс до 2020 г.