Китайските власти решиха част от лунния грунт, доставен на Земята от китайския космически апарат "Чанъе-5", да бъде изпратен за съхранение в родния град на основателя на Китайската народна република - Мао Цзедун, смятан за вдъхновител на националната космонавтика, съобщи ТАСС.

"Планира се тези ценни образци да бъдат изпратени на няколко места. Голяма част от доставения реголит ще се съхранява в Държавната астрономическа обсерватория на Академията на науките на Китай в Пекин. Лунен грунт ще бъде изпратен и в родния град на Мао Цзедун в град Шаошан в централната провинция Хунан", каза заместник ръководителят на Китайското национално космическо управление У Янхуа.

"Ние уважаваме този велик човек, който ни предложи да се изкачим до деветото небе, за да грабнем Луната. Неговата съкровена мечта се сбъдна", допълва У Янхуа.

Образци от грунта ще бъдат предадени също на китайски музеи и страни, които си сътрудничат тясно с Китай в областта на космическите изследвания.

Космическият модул "Чанъе-5" събра около два килограма лунен реголит и го достави успешно на Земята. За пръв път от 45 години на Земята бяха получени проби от лунната повърхност. Китай изпревари Русия, доставяйки близо 10 пъти повече проби от Луната в своята мисия.