Китай днес изведе в орбита три космически апарата, включително микроспътника BNU-1 ("Цзинши-1") за наблюдение на Арктика и Антарктика, предаде ТАСС. Това съобщи Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника.

Космическите апарати са изведени в космоса с ракета-носител Long March 4B ("Великият поход - 4Б") от космодрума Тайюан в провинция Шанси.

Вижте как изглежда ракетата Long March 4B >> >> >>

Задачата на микроспътника BNU-1 е дистанционно сондиране - следене на дрейфуването на ледовете и стопяването на айсбергите. Апаратът тежи 10 кг. Конструкторите му уверяват, че благодарение на своите камери с висока разделителна способност той може да осигури пълно покритие на двата полюса на Земята. В бъдеще Китай планира тези спътници да станат 24. 

Сондата ZY-2 ще служи за наблюдение на земната повърхност и по-специално на селскостопанските насаждения в Китай. Целта е плановиците в комунистическата страна да разполагат с по-подробна информация. Военните аналитици на САЩ обаче предполагат, че заради много способните си камери и сензори сателитът ZY-2 може да има и военно приложение. Тези предположения се подсилват от възможността на сателита да изменя орбитата си.

За последния сателит Naxing-3 се знае само, че е тестова платформа за проекти на техническите университети в Китай.

Що се отнася до Long March 4B - това е една сравнително не толкова мощна ракета, която има 3 степени, всяка от които работи с диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. Любопитен факт е, че тази ракета бе използвана при тест на анти-сателитно оръжие. Long March 4B може да извежда 4 200 кг на ниска околоземна орбита и 1 500 кг на геостационарна.

Едно изстрелване на Long March 4B струва около 30 милиона долара.