За по-малко от две години Китай сглоби три модула от своята космическа станция, наречена "Тиенгун" или "Небесен дворец". Тя е голяма колкото съветската "Мир", но много по модерна и може да побере екипаж от трима астронавти.

Китай планира да разшири станцията с допълнителни три модула, съобщава Ройтерс, предлагайки на страната и нейните международни партньори важна алтернатива на МКС, която трябва да бъде оттеглена до края на десетилетието.

Дори и с допълнителните три модула, "Тиенгун" все още ще бъде само около 40 процента от масата на МКС.

Космическият изпълнител Китайската академия за космически технологии (CAST) обяви тази седмица, че животът на станцията също ще бъде 15 - а не обявените по-рано десет години.

Астронавтите на НАСА технически нямат право да посещават новата станция, тъй като американските закони забраняват каквото и да е сътрудничество между Китай и космическата агенция.

Китай обаче обяви, че космическата му станция е отворена за всички.

Русия също обяви миналата година, че планира да построи своя собствена космическа станция за екипаж от до четирима космонавти, въпреки че нейните скорошни резултати в космоса правят надеждността на този план в най-добрия случай нестабилна. Освен това руската станция няма да е за постоянно обитаване.