уст 2023 година. Устройството, монтирано на спътник, е способно да предава светлинни сигнали, без да ги преобразува в електрически импулси.

Екип от Института по оптика и прецизна механика в Сиан на Китайската академия на науките заяви, че космическият тест е бил успешен. Традиционните комуникационни комутационни устройства обикновено преобразуват светлинните сигнали в електрически по време на предаването на данни. Но този традиционен фотон-електрон-фотон метод има електронен ефект на тясно място, докато оптичният подход може да увеличи максимално скоростта и капацитета на системите за предаване на данни.

Новият метод може също така да намали разходите за изграждане на специализирани комуникационни съоръжения. Екип от китайски учени е посветил повече от десетилетие на разработването на устройство, което подобрява капацитета, гъвкавостта и скоростта на предаване на информация. "Комуникационните мрежи от следващо поколение, включително 6G, ще надхвърлят рамките на наземната комуникация, това трябва да бъде глобална мрежа, включваща сателитни възли" - уверени са разработчиците.

Според статията, която те публикуваха миналата година, новата технология понастоящем поддържа скорост на предаване на данни от 40 гигабита в секунда. Традиционно комуникацията между спътници и земя се основава на използването на радиосигнали, но скоростта на предаване на данни е сравнително ниска поради ограничения обхват на използваните честоти. Затова напоследък все повече внимание се обръща на оптичните технологии за обмен на информация, по-специално на лазерите.

Широчината на честотната лента на лазера потенциално може да достигне няколкостотин гигахерца, което позволява да се съберат повече данни при всяко предаване. Учените смятат, че конвенционалните комутационни устройства трудно ще могат да надхвърлят прага от 100 гигабайта/сек скорост на предаване на данни поради ограниченията на честотната лента. Ето защо е жизненоважно да се разработи по-добра оптична комуникационна система. "Това е от особено значение за междупланетната комуникация, тъй като оптичната комутация ще бъде по-ефективна, по-бърза, компактна и евтина" - смятат изследователите.

Въпреки последния пробив на китайския екип, изследователите казват, че все още има да се извърви дълъг път, преди новата технология да се приложи на практика. Китайският спътников интернет, включително технологията за космическа оптична комутация, все още изостава от САЩ, тъй като някои критични компоненти и технологии са доминирани от американски компании. В момента няколко компании в бранша, като Starlink на Илон Мъск, експериментират с оптичен метод за междуспътников трансфер на данни.