Изкуственият интелект (AI) все още е сравнително нова технология, но според китайски бизнес лидер, неговите приложения вече генерират реална стойност. AI може да подобри здравеопазването в страната, казва главният изпълнителен директор на Ping An Technology - Ериксон Чан, предава technews.bg.

За да станe изкуственият интелект по-масов, стартъпите и технологичните гиганти трябва да разберат затрудненията, пред които е изправен бизнесът и които могат да бъдат решени с помощта на AI, коментира мениджърът пред CNBC.

"Вижте например Китай - само 8% от болниците са от клас "три-А", заяви Ериксон Чан по време на конференция в Хонконг. "Но тези 8% от болниците се грижат за повече от 50% от пациентите в цялата страна".

В резултат на това медицинските ресурси са неравномерно разпределени, което от своя страна влошава преживяванията на пациентите в тези болници, допълва CEO-то на Ping An Technology.

"Трябва да чакате повече от три часа, преди да можете да посетите лекар, а консултациите продължават не повече от 7 или 8 минути", казва Чан, добавяйки, че междувременно лекарите "трябва да работят повече от 12 часа ден".

Изкуственият интелект може да помогне за облекчаване на напрежението между пациенти и доставчици на здравни услуги. Ping An Technology, дъщерно дружество на конгломерата Ping An Group, специализира в прилагането на различни технологии, вкл. AI, в области като здравеопазване, финанси и умни градове.

Компанията е разработила AI системи, които - според нея - могат да предскажат вероятността даден пациент да страда от специфично хронично заболяване, дори преди физическите симптоми да са налице, или предварително да идентифицират инфекциозни заболявания с висока точност.

Софтуерът на Ping An Technology е в състояние да забележи аномалии при сканирани медицински изображения, което обикновено отнема много по-дълго време на лекарите, ако се прави ръчно.

Този процес може да се сведе до пет минути - много по-ефикасно и много по-точно. "След това дори можем да приложим технологии за изкуствен интелект, които да следват пациентите", казва Чан.