Китай се готви да изстреля основния модул на първата си постоянна космическа станция тази седмица, съобщи Асошиейтед прес.

Модулът "Тианхъ" ("Небесна хармония") ще бъде изведен в орбита от ракета "Чанчжън 5В" от космодрума Вънчан вероятно в четвъртък през нощта местно време, ако всичко върви по план.

Вижте как ще изглежда китайската космическа станция >> >> >>

Това ще е първата от 11 мисии за изграждане и оборудване на космическата станция за екипаж от трима души.

При следващите десет мисии ще бъдат изстреляни още два модула на бъдещата станция, ще има четири товарни полета за доставки на оборудване и четири пилотирани мисии. Най-малко 12 тайконавти се обучават да летят до станцията и да я обитават - ветерани от предишни мисии, нови астронавти и жени.

Когато е завършен в края на 2022 г., "Тианхъ" се очаква да тежи около 66 тона - доста по-малко от Международната космическа станция, която е около 450 тона.

"Тианхъ" ще има порт за скачване и ще може да осъществи връзка с мощен китайски спътник. На теория може да се разшири с още два модула.

Основният модул на китайската космическа станция ще е приблизително с размера на американската станция от 70-те години "Скайлаб" и на бившата съветска "Мир", която действа 14 години от 1986 г.

През последното десетилетие Китай изстреля в орбита два експериментални модула в подготовка за постоянната станция. "Тянгун-1" бе изоставена и изгоря в орбита, а "Тянгун-2" бе успешно изведена от орбита през 2018 г.

Китай започна подготовка за своя космическа станция в началото на 90-те години. Страната бе изключена от програмата на Международната космическа станция основно заради възраженията на САЩ за секретността и обвързаността на китайската космическа програма с военните.

Мисията на "Тианхъ" ще се осъществи броени седмици преди планираното кацане на Марс на китайски апарат, което ще нареди страната редом с Русия и САЩ в усилията за изследване на Червената планета. "Тянвън-1" е в орбитата на Марс от февруари и събира данни, а роувърът трябва да търси следи от живот. Друга китайска програма пък има за цел да събере проби от повърхността на астероид.

Китай има програма и за изследване на Луната, като за 2024 г. е планирана нова мисия за доставяне на Земята на лунни проби. Програмата цели и пилотирана мисия до Луната и евентуално изграждане там на научна база.