Китай започна работа по изграждането на най-големия воден канал в света, който ще пренася огромно количество вода от язовира Три клисури чак до Пекин. Това е част от националния проект за отклоняване на водата от юг на север, съобщава South China Morning Post.

Тунелът Yinjiangbuhan ще свърже язовира Трите клисури и река Хан, преди да се свърже с отворения канал, насочващ се на север към Пекин. Общо проектът ще обхване 1400 километра и ще струва внушителните 8,9 милиарда долара. Той ще достави вода на Северен Китай, като междувременно ще създаде "плодородни зони с териториите на държави".

Голяма част от тунела ще премине дълбоко под земята, достигайки дълбочини от 1000 метра. Прокопаването му ще отнеме около 10 години с най-модерната техника.

Тунелът е част от най-големият проект за отклоняване на вода, предприеман някога от човечеството. Китай планира да изгради общо 20 000 километра тунели и канали, които да доставят милиарда кубически метра вода на сухия север.

С изграждането на тунела Yinjiangbuhan производството на храни може да бъде увеличено с цели 540 милиона тона всяка година. Това е количеството, което в момента се произвеждат в САЩ, съобщава Interesting Engineering. Очаква се проектът драстично да повиши качеството на живот и икономиката на азиатската страна.