Китайската компания Moore Threads е създадена преди само 18 месеца. През 2021 г. тя обяви, че разработва напълно функционален графичен процесор. Най-малкото беше трудно да се повярва, че толкова млада компания ще постигне това, което много компании не бяха в състояние да направят години наред - да изкара собствен GPU на пазара за толкова кратко време.

Компанията се ръководи от Джанг Джианджонг, който е бивш глобален вицепрезидент и генерален мениджър на NVIDIA. С този 15-годишен опит на пазара на видеокарти и много добра подкрепа от опитен екип и партньори, неговата компания днес представи първите си графични карти за игри и сървъри.

Moore Threads разкри своите настолни графични процесори MTT S60 и MTS2000. Те са направени по 12 nm технологичен процес и са проектирани с помощта на MUSA (MT Unified System Architecture). Според компанията, S60 предлага 6 TFLOPS мощност, докато S2000 е 12 TFLOPS. Първият е оборудван с 8 GB памет LPGDDR4X, докато вторият разполага с 32 GB неразкрит тип памет.

Най-важната новина от конференцията е, че архитектурата MUSA поддържа DirectX Runtime, функция, която липсваше във всички по-рано обявени и демонстрирани китайски графични процесори. Освен това MUSA поддържа OpenCL, OpenGL, Vulkan и дори NVIDIA CUDA.

Графичната карта демонстрира възможностите си на игра на League of Legends с резолюция 1080p. За съжаление не бяха обсъждани повече подробности, но засичане в кадрите нямаше. Трябва да се отбележи, че играта не е много взискателна, може да се стартира дори и с DX10 GPU. Официалните препоръчани спецификации на играта изброяват GeForce GTX 560 или Radeon HD 6950.

Благодарение на поддържаката на Vulkan, CUDA и DirectX, картата може да се използва и със софтуер за проектиране като Houdini, Unreal Engine, Unity или D5.