Китайски изследователи заявиха, че са направили пробив в интерфейса мозък-компютър (BCI) и технологиите, контролирани единствено от силата на съзнанието. Учените са успели да превърнат мозъчните вълни в електромагнитни, след което са демонстрирали как те се ползват за дистанционно управление, пише South China Morning Post.

Изследователите казват, че са направили възможно хората да излъчват радиовълни с мозъците си.

В лабораторен експеримент на военновъздушните сили на Китай екипът показва, че мозъчните вълни могат да контролират и взаимодействат с електромагнитните вълни от разстояние.

"Нашият дизайн предоставя на потребителите универсален начин за манипулиране на електромагнитни вълни с помощта на мозъчни вълни", каза професор Уанг Джиафу, водещ учен по проекта към Инженерния университет на военновъздушните сили в северозападната провинция Шанси.

В основата на технологията стои "метаповърхност" - изключително тънък слой, превръщащ всичко в антена. Тя превръща мозъчните вълни в радиосигнали почти мигновено.

Китайските учени са свързали и мозъците на двама доброволци, които са комуникирали помежду. Екипът отказва да съобщи повече подробности за експеримента, защото той е осъществен под ръководството на ВВС на Китай.

Технологията може да се съчетае с 5G и 6G. Тя би позволила дистанционно управление единствено със силата на мозъка, както и невербалната комуникация между хора, разположени на хиляди километри един от друг. Освен това тя позволява направата на неинвазивен интерфейс мозък-компютър.