Китайски пилотиран космически кораб, който бе изстрелян днес, се скачи с националната космическа станция, предаде ТАСС.

Полетът на кораба "Шънчжоу-14" ("Магически кораб") продължи около седем часа. Той бе изстрелян от космодрума "Цзюцюан" в пустинята Гоби, Северен Китай.

С кораба на китайската космическа станция "Тянгун" ("Небесен палат"), която е в процес на изграждане, пристигнаха трима тайконавти - двама мъже и една жена.

Командир на екипажа е 43-годишният Чън Дун, за когото това е втори космически полет. Другият мъж, Цай Сюйчжъ, на 46 години, е в откритото пространство за първи път.

Полетът е втори и за 43-годишната Лю Ян - първата жена тайконавт в историята.

Тримата тайконавти ще останат на китайската космическа станция половин година. През този период на "Тянгун" ще бъдат доставени два нови лабораторни модула, съответно през юли и октомври. След като те бъдат инсталирани, станцията ще придобие замислената си форма на буквата Т.

В края на престоя си тримата тайконавти ще съжителстват между три и пет дни със своите колеги от следващия китайски космически кораб, който ще бъде изстрелян към "Тянгун" - "Шънчжоу-15".

Днешният пуск бе предаван на живо по китайската държавна телевизия. Това свидетелства за нарастващата увереност на Китай във възможностите на неговата космическа програма, която е представяна като знак за технологичния напредък и глобалното влияние на страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Китай изпрати за първи път човек в космоса през 2003 г., ставайки едва третата държава, направила това сама, след бившия Съветски съюз и Съединените щати.