ВВС на Китайската народна освободителна армия започна да извършва патрулни полети със своя стелт изтребител J-20. Самолетът влиза на служба с намерението да противодейства на нарастващото присъствие на американски изтребители F-35 в района на Южнокитайско море.

"Сигурно е, че J-20 с усъвършенстваното си оборудване, ще се появи на потенциалните бойни полета, включително в морето. Особено на фона на американските F-35 и F-22 летящи все по-близо до границите ни", заявава Сонг Джунгпин, китайски експерт по отбрана пред Global Times.

Вижте как изглежда китайският стелт самолет >> >> >>

Китай все още няма палубен изтребител от пето поколение, с който бързо може да контрира навлизащи във въздушното пространство на страната американски F-35 и F-22. Поради тази причина стелт изтребителите J-20 ще извършват въздушни патрули.

Китайските служители казват, че увеличават производството на J-20 и подчертават наскоро модернизирания му, произведен в страната реактивен двигател WS-10C.

Не е ясно колко точно J-20 вече е произвел Китай, но множество сметки предполагат, че броят е много по-малък от стотиците F-35, експлоатирани от Съединените щати.

Едно от предимствата на J-20 е неговият по-голям обсег.

Какво знаем за китайския стелт самолет?

Преди около две години щатският експерт Тейлър Рогуей заяви, че всички данни сочат, че китайският стелт самолет J-20 е "по-невидим" за радарите от руския стелт изтребител Су-57.

Програмата за разработка на J-20 е струвала само 4.4 милиарда долара, което е несравнимо по-малко спрямо цената на руските и американските разработки. Според анализаторите от Wall Street Journal обаче ниската цена е в резултат на масова хакерска атака, успяла да открадне плановете и тайните на американските самолети от пето поколение - F-22, F-35, както и на експерименталния YF-23. Китайците са почерпили ноу-хау и от съветския стелт МиГ 1.44.

Друга голяма новина е, че J-20 вече се произвежда с китайския реактивен двигател WS-10C, който преина сериозно развитие, за да може да отговаря на изискванията на самолета. В началото китайския стелт летеше с руските реактивни агрегати AЛ-31.

J-20 е замислен като самолет с голям обсег, който да прониква в среда с комплексна противовъздушна отбрана. Мисиите, които той може да извършва е да нанася ракетни удари по вражески самолетоносачи, да сваля противникови изтребители от голямо разстояние, да нанася тактически високоточни бомбени удари и да води радиоелектронна война. Американските анализатори смятат, че за Китай J-20 е най-ценен в първата си роля, защото именно тя заплашва военноморското господство на САЩ.

Що се отнася до дизайна на J-20, той е малко нетрадиционен и разчитащ на големи предкрилки. Дължината на "невидимия китаец" е 20 метра, размахът на крилата е 13 метра, а броя на двигателите - 2.

Самолетът се управлява от един пилот, но е сериозно подпомогнат от компютри, които го държат стабилен във въздуха. Бойният радиус на самолета е 2000 километра, като без въоръжение той е способен да измине 6000 км. Максималната скорост е 3100 км/ч. Така китайският стелт е доста по-бърз от F-35.

Не се знаят подробности за това колко въоръжение може да носи J-20, но се предполага, че е над 6000 кг.

J-20 се разглежда като заплаха за военното надмощие на САЩ в Тихия океан, а Китай смята да произведе още доста бройки от самолета, превръщайки го в своя основен стелт.