Китайската компания CRRC представи прототип на влак на магнитна възглавница, който след въвеждане в експлоатация ще стане най-бързият в света, съобщава CNN. Композицията ще достига максимална скорост от 600 км/ч, предава факти.бг.

Вижте как изглежда прототипът на най-бързия влак в света >> >> >>

Любопитен факт е, че CRRC е най-голямата компания за създаване на влакове в света, като за нея работят около 200 000 човека. Тя е по-голяма от френската Alstom и немската Siemens.

Един от последните договори на държавната китайска компания бе за производството на 400 влака за транспортните нужди на окръг Чикаго в САЩ.

Що се отнася до рекордно бързата композиция, тя ще е от от типа MagLev (от магнитна левитация). Този тип влакове се носят над релсите с помощта на електромагнитно поле. При движението си композицията не докосва до пътя и единствената съпротивителна сила е въздухът.

Прототипът на новия влак е построен в завода на CRRC в гр. Циндао. Изпитанията започват съвсем скоро, а въвеждането в експлоатация е насрочено за 2021 г.

За най-бързото електромагнитно железопътно трасе в света в момента се смята линията между летище "Пудун" и метростанция "Лунян" в Шанхай, Китай. Влакът, който се движи по нея, изминава 30-километровото разстояние за 7 минути със скорост 431 км/ч.

Рекордът за най-бърз влак на електромагнитна възглавница обаче принадлежи на японски MagLev. По време на изпитания на експериментално трасе между Токио и Нагоя през 2015 г. той развива 603 км/ч. Редовните курсове в Япония ще се случат по-късно от Китай, като е планирано те да започват през 2027 г.