Китайски технологични гиганти, като Alibaba Group Holding и Biren Technology, прибягнаха до промяна на спецификациите на дизайна на техните полупроводникови чипове, за да намалят скоростите на обработка и да заобиколят санкциите на Съединените щати върху технологичния сектор на втората по сила световна икономика, които бяха наложени в опит да се ограничи изчислителната мощ на Китай, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БНР. 

Според източниците на финансовото издание, след забраните на Вашингтон, които бяха въведени миналия месец, както Alibaba, така и Biren трябваше да замразят производството, за да могат да променят дизайна за всички полупроводници, доставяни в Китай.

Един от източниците сподели, че полупроводниковият модул на Alibaba - T-Head в момента работи върху разработването на корекции на новия 5-нанометров процесор. Въпреки това, според него, подобни промени ще отнемат месеци, за да бъдат тествани от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TMSC) и ще струват над 10 милиона долара.

Alibaba, Biren и други китайски дизайнерски компании вече бяха похарчили милиони долари в рамките на години за създаване на чертежи за усъвършенствани процесори, които да захранват следващото поколение суперкомпютри, алгоритми за изкуствен интелект и центрове за данни в страната. Те се произвеждат в чужбина от най-големия в света производител на чипове по договор Taiwan Semiconductor Manufacturing. Но санкциите, обявени от Вашингтон миналия месец, които ограничават процесорната мощност на всички полупроводникови устройства, доставяни в Китай без лиценз, поставиха на изпитание техните амбиции. Правилата са принудили компаниите да спрат по-нататъшното производство и да направят промени в дизайна си, според шест лица, запознати със ситуацията.

Контролът върху износа на САЩ обхваща производителите на чипове от трети страни, тъй като почти всички заводи за производство на полупроводници използват американски компоненти или софтуер, което означава, че правилата могат да се равняват на ембарго върху всички процесори от висок клас, влизащи в Китай. По-рано Вашингтон ограничи такъв внос от калифорнийските компании за чипове Nvidia и AMD.

Междувременно собствените вътрешни заводи за чипове в Китай вероятно са на десетилетия от производството на авангардни чипове като тези, проектирани от Alibaba и Biren.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО