Тримата тайконавти в мисията Шънджоу-12 от две седмици са в новия си космически дом и скоро ще излязат в открития космос, за да направят първата си дълга "космическа разходка". Наблюдателите са оптимисти по отношение на техния успех, тъй като те са оборудвани с най-модерните технологии, предава Радио Китай.

Първата разходка в космоса на тайконавт, изпълнена от Джай Джъган през 2008 г. по време на мисията Шънджоу-7, продължи около 20 минути. Негова задача бе да направи проверка на технологията. Сега обаче двама души от екипа на Шънджоу-12 ще останат извън кабината няколко часа. Те ще извършат редица работи по изграждането на космическата станция и тестването на уредите.

Преди пристигането на тримата тайконавти до основния модул на Тиенхъ-1 бяха изпратени два 100-килограмови скафандъра. Те са по-удобни от предишните, уверен е Лиу Бомин, който участва и в мисията Шънджоу-7 през 2008 г.

Китайската космическа станция е оборудвана и с роботизирани ръце, които могат да се разтегнат до 15 метра. Очаква се те да играят важна роля в изграждането на станцията и да осигурят солидна подкрепа на тайконавтите.

За да се гарантира успехът на космическата разходка, тримата участници в настоящата мисия преминаха солидно наземно обучение. Една от най-изтощителните му части бяха тренировките под вода, когато тайконавтите трябваше да са облечени в 200-килограмови костюми в продължение на поне 6 часа. Тяхна цел бе да се подобри издръжливостта им. Китай разполага с най-големия воден учебен резервоар в Азия, който е с диаметър 23 м и дълбочина 10 м.

"Очаквам с нетърпение момента, когато ще застана в далечния край на ръката и ще отправя поглед към необятната вселена", каза Лиу Бомин в интервю преди началото на мисията.