Китайският орбитален апарат "Тянвън-1" смени орбитата си, за да започне да изследва Марс, след като месеци осигуряваше връзката на роувъра "Чжужун", съобщи сайтът Спейс.

Космическият апарат е над Марс от февруари. През май той спусна на планетата роувъра "Чжужун". Орбитата на "Тянвън-1" беше такава, че да обикаля Марс три пъти дневно, като веднъж преминаваше над роувъра, за да предава данни от него до Земята.

Миналата седмица "Тянвън-1" е запалил двигателите си за четири минути и е увеличил скоростта си със 78 м/сек. Това е променило орбитата му от една пълна обиколка на планетата на всеки 8 часа и 12 минути с най-голямо приближаване на 400 км, до пълна обиколка за 7 часа и 5 минути и най-голямо приближаване 265 км.

Според първоначалния план за научната дейност на "Тянвън-1" е зададена орбита с период 7 часа и 48 минути. Тъй като животът на роувъра беше удължен, специалистите изчислиха нова орбита, от която "Тянвън-1" ще прави научни измервания и ще осигурява връзка със Земята.

"Тянвън-1" има седем научни инструмента, сред които две камери за картографиране на големи области от повърхността на Марс и за правене на по-ясни снимки. Радарът MOSIR ще търси воден лед под повърхността.

Минералогичен спектрометър ще определи състава на повърхностния слой. Анализатор на частиците ще изследва атмосферата, а магнетометър ще измерва магнитното поле. "Тянвън-1" преминава над полюсите, което означава, че заради въртенето на планетата апаратът ще може да изследва цялата й повърхност.

"Тянвън-1" е проектиран да работи две земни години, но е възможно животът му да бъде удължен и орбитата му да бъде намалена още.

Данните от "Тянвън-1" ще бъдат използвани за планиране на бъдещи китайски мисии до Марс, включително и за връщане на проби на Земята до 2028 г.

"Чжужун" междувременно продължава пътя си на юг и вече е изминал 1253 м.