Китайският шпионски балон, който по-рано тази година прелетя над САЩ, е използвал американска технология, която му е помогнала да събере аудио-визуална информация, предаде в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на предварителни данни от разследването на инцидента.

Анализ на няколко американски отбранителни и разузнавателни агенции откри, че балонът е разполагал с американско оборудване, налично на пазара, както и с по-специализирани китайски сензори и друго оборудване, за да събира снимки, видеоматериали и друга информация, която да предаде на Китай, пише "Уолстрийт джърнъл", цитирайки американски представители.

Данните водят до извода, че целта на апарата е била шпионаж, а не метеорологични изследвания, както Китай твърдеше, посочва изданието. Балонът обаче не изглежда да е изпратил данни на Китай от осемдневното си прелитане над Аляска, Канада и други щати.

Белият дом и ФБР за момента не са коментирали информацията на американското издание.

През февруари САЩ свали балона, който прелетя над поверителни военни обекти, и така предизвика дипломатическа криза. Пекин призна, че "цивилен дирижабъл" се е отклонил от маршрута, а инцидентът доведе до отлагане на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин. Дипломатическите усилия на САЩ включиха тайно посещение в Китай през май на директора на ЦРУ Бил Бърнс и едва през този месец Блинкен посети Китай.

В името на сигурността САЩ въведоха редица мерки за ограничаване на достъпа на китайските компании до определени американски технологии или за затрудняване на производството на авангардни полупроводници. Но Вашингтон не се стреми да "спре" икономическото развитие на Китай, подчерта след визитата си Пекин първият американски дипломат.

Той добави, че САЩ са "наясно с предизвикателството", което представлява Китай, считан от администрацията на президента Джо Байдън за най-големия потенциален противник на Америка.

"Не си правим илюзии относно предизвикателствата, свързани с управлението на тези отношения. Има много въпроси, по които сме дълбоко, дори категорично, на различно мнение", подчерта Блинкън.