Китайски изследователи разкриват, че са постигнали рекордна скорост на поточно предаване на данни, използвайки напълно нова технология. Тя се базира на радиовълни и може да помогне на Китай да заеме водеща роля в глобалната надпревара за безжична комуникация от следващо поколение - 6G.

Използвайки вихрови милиметрови вълни, форма на изключително високочестотна радиовълна с бързо променящи се завъртания, изследователите предават данни на разстояние от 1 километър със скорост 1 терабайт данни в секунда.

Експерименталната безжична комуникационна линия, създадена в комплекса на Зимните олимпийски игри в Пекин миналия месец, може да предава едновременно повече от 10 000 видео емисии на живо с висока разделителна способност.

Вихровите вълни не са използвани до сега и добавят "ново измерение към безжичното предаване", казаха Джанг и неговите сътрудници от Шанхайския университет Джиао Тонг и China Unicom.

Те казаха, че експериментът предполага, че Китай е "водещ в света в изследванията на потенциални ключови технологии за 6G".

Съществуващите мобилни устройства използват електромагнитни вълни, които се разпространяват като "вълни в езерце". Те обаче имат само две измерения.

Вихровата електромагнитна вълна има триизмерна форма като торнадо.