Китайците модернизираха аналога на съветския танк Т-54А от 1950-те години - Тип 59 - и го предложиха за износ със 125-мм оръдие, нови прицели и подсилена защита, предава Russia Beyond.

В края на миналия месец в китайския град Тиендзин се състоя оръжейното изложение DVEX-2019. Сред многочислените образци на бронетехника се отличи усъвършенстваният Тип 59, който ефектно демонстрира на полигона подобрените си маневрени способности.

Вижте как изглежда модернизирания танк >> >> >>

В момента сухопътните войски на страната имат на въоръжение над 3000 такива танка. И постепенно ги подменят със съвременни образци.

А излизащите "в пенсия" машини китайците решиха да не утилизират, а да модернизират и да ги предлагат за износ, отбелязва "Российская газета". Съществуват държави, които по финансови причини не могат да си купят нова, далеч по-скъпа техника.

Например миналата година стана известно, че Бангладеш възнамерява да купи от Китай 300 основно преработени "петдесет и четворки". Преди това подобна техника беше забелязана и в Танзания.

Тези танкове по своите характеристики и външно много напомнят на постъпващите в момента във войските Тип 96А.

Китайските конструктори са монтирали на машината 125-мм гладкоцевно оръдие с автоматично зареждане на мястото на 100-мм нарезно такова, което значително увеличава огневата ѝ мощ. Монтирани са и съвременни прицели.

За повишение на издръжливостта е поставена и динамична защита. По-мощния, според някои данни, с увеличени до 800 к.с. двигател повишава маневрените и скоростните характеристики на танка. Освен това машината разполага и със съвременни комуникационни средства.

Очаква се модернизираните Тип-59 да бъдат доставени в още няколко африкански страни.