Създателят на терапевтичния робот Parlo и главен специалист в отдела за изкуствен интелект на FujiSoft, Наоки Сугимото, споделя убеждението си, че изкуственият интелект ще замени хората. Това обаче ще стане след около 50-100 години, добавя експертът, цитиран от "Рамблер".

"Вярвам, че ще дойде време, в което ще е невъзможно изкуственият интелект да се различи от човека. На практика той вече няма да е бездушен алгоритъм или робот, а друг човек", заявява Сугимото, цитиран от РИА "Новости".

Същевременно ученият допълва, че това няма да стане скоро.

"Не мисля, че в близко бъдеще ще се появи такъв изкуствен интелект, който да замени човека... който сам да е човек. Но след 50-100 години този момент ще настъпи", убеден е специалистът.

Според Сугимото няма място за притеснения. Ученият разказва как човечеството неколкократно е преживявало въздействието на напредъка в технологиите върху себе си. Изкуственият интелект ще е просто поредният скок, носещ своите последствия, с които обаче ще се справим, казва ученият.

Същевременно има и песимисти относно въздействието на изкуствения интелект. Някои смятат, че най-големите военни сили ще започнат да го използват за своите цели, а това крие опасност. Проблемно ще бъде и използването му от големите корпорации и технологични гиганти, които биха могли да поставят собствената си изгода пред тази на човечеството. Трети се притесняват за психологическото въздействие, което биха могли да укажат съвършените в много отношения роботи върху хората. Не бива да се подценява и възможността AI да се използва със злонамерени цели от хакери и терористи, щом стане достатъчно разпространен.

Много учени, занимаващи се с изкуствения интелект смятат, че тези притеснения не са толкова основателни и приличат на страховете на хората в началото на Индустриалната революция, когато тъкачният стан и парният двигател са се смятали за опасност.