По време на Международния авиационно-космически салон МАКС 2019 в Жуковски, Русия, беше представен експортният вариант на новия руски изтребител от пето поколение Су-57. Американското издание The National Interest посочи пет държави - потенциални купувачи на самолетите, предава Russia Beyond.

Първо, това е Мианмар, който вече прояви интерес към Су-57. Страната подписа договор с "Рособоронэкспорт" за замяната на старите съветски МиГ-29 със Су-30СМ. Но е напълно възможно военните на Мианмар да се спрат на Су-57 - това ще им позволи значително да подсилят бойната си авиация. Парадоксално но цената на най-модерният руски самолет е около 45-50 милиона долара. Това се оказва приемлива сума за азиатската страна.

Вижте как изглежда Су-57 >> >> >>

Следващата страна е Алжир. Държавата е отдавнашен вносител на съветска и руска техника. Голям интерес алжирските военни имат към Су-35, което предполага, че ще се заинтересоват и от Су-57Э, ако цената му не се различава прекалено много.

Турция също е потенциален купувач на Су-57. Изданието отбелязва, че извеждането на Анкара от програмата за F-35 може да приключи с купуването на руски изтребители от пето поколение. Към дадения момент е известно, че Русия и Турция са се договорили за доставките на Су-35. И, ако руско-турските военни връзки продължат да се задълбочават, Су-57 може да стане по-привлекателен вариант за Анкара в близките години.

Следващата държава е Китай. Макар Народноосвободителната армия и да има собствени изтребители, тя може да използва Су-57 за учебни цели и за технически изследвания. Подобно на покупката на Су-35, Русия би наложила ограничение на минималното количество самолети, които Пекин да закупили. Те със сигурност биха били над 30.

В качеството на пети купувач е посочена Индия. Страната също прояви интерес кум руските изтребители, включително към Су-57, цитира "Российская газета". Първоначално Индия бе страна членка на проекта ПАК ФА. Но след появата на първия прототип се отказа от участие в проекта. Изглежда обаче много от проблемите на прототипа са били премахнати, а Делхи отново показва, че не е безразличен към Су-57.

Интерес към Су-57 може да възникне още от страна на Виетнам. Малко вероятно е обаче в близко време самолетът да се появи във въздушните сили на Индонезия или някоя страна от Южна Америка. Ако няма геополитечсеки промени, то Су-57 би могъл да се появи в беларуското или дори сръбското ВВС, смятат анализаторите.