Република Китай, по-известна като Тайван, не е член на ООН, а от това има значителни последствия. Те се усещат най-вече от армията на страната, която счита Народна република Китай за свой основен противник. Много държави избягват да въоръжават директно Тайван с най-модерното си оръжие, а от своя страна островната държава трябва често да разчита на различни иновация и нестандартни решения. Такъв е случая и с колесния танк CM-32.

Вижте как изглежда CM-32 >> >> >>

Създадена с помощ от Ирландия, бронираната машина е замислена основно като бронетранспортьор. Фактът, че армията на Тайван разполага с голям брой застаряващи танкове, кара военните да инженери да предприемат един експеримент.

В една от версиите си бронетранспортьорът има монтиран танков купол със 105-милиметрово нарезно оръдие. В тази конфигурация CM-32 е идеален за бързи атаки над вражески формирования, извършващи десант на острова, както и обстрелвания на превзети от противника сгради.

Територията на Тайван не е особено голяма, но е доста урбанизирана. Предимствата на колесната машина изпъкват в тази среда, изискваща голяма мобилност.

CM-32 може да издържи преки попадения от 12,7-милиметрови бронебойни патрони, колелата издържат на взрив от 12 килограма ТНТ, а шасито е конструирано, с идеята да издържа щурмуване на миниран терен.

Максималната скорост на бронираната машина, която може да превозва до 8 войника е 120 км/ч, а Тайван е поръчал над 600 бройки от нея. В това число влизат варианти без тежко въоръжение, такива с автоматично 30-милиметрово оръдие, с 40 мм, 81 мм и 120 мм гранатомети, както и такива със 105-милиметровото нарезно оръдие.