Всеки ядрен тест на Северна Корея се превръща в световна новина, водеща до налагането на санкции над затворената държава. До този момент Пхенян е провел 6 опита, при които е взривена ядрена бомба под земята. Последният контролиран взрив, осъществен от САЩ се е случил преди точно 30 години. Но Вашингтон определено не може да се похвали с по-добра статистика.

Между 1945 и 1992 г. Съединените щати провеждат общо 1032 ядрени теста. От тях 699 ​​теста са проведени в Невада. До 1963 година всички взривове са надземни, като понякога бомбите избухват сравнително близо до Лас Вегас. Всяка "ядрена гъба" е привличала множество погледи на хора, любопитни към "атомната ера".

Вижте най-добрите снимки на ядрени взривове >> >> >>

През 2002 г. Центърът за контрол на заболяванията изчислява, че почти всеки американец, който е живял от 1951 г., е бил изложен на радиация и че сборния ефекти от всички ядрени опити по света са отговорни за до единадесет хиляди смъртни случая в Съединените щати.

Карта, показваща част от площадките за ядрени тестове в САЩ

Снимка: atomicarchive.com

Освен в Невада, ядрени опити са провеждани в Ню Мексико, Мисисипи, Колорадо, Аляска и тихоокеанските територии на САЩ.

САЩ извършва ядрени опити, за да научи повече за конструкцията на атомната и водородната бомба, за да изпробва нови дизайни, които я правят по-малка, за да научи как да я ползва при бойни действия. Първите опити носят данни за разрушителната и радиационна сила на бомбата. Подобно на СССР, Вашингтон се опитва да използва атомните бомби и за "мирни цели" - добив на природен газ. Резултатът е сходен, а проектът се оказва твърде опасен.