Ново проучване твърди, че само 22 души са достатъчни за създаване на колония на Марс. Малкия им брой обаче повишава значението на някои техни качества, като спокойствие и желание за разбирателство.

Учените създадоха модел за симулиране на колония на Марс, базирана на високоефективни екипи от хора в изолирани среди с висок стрес. За основа те вземат данни от експедиции до Арктика или на Международната космическа станция.

Симулацията разиграва взаимодействия между хора с различни нива на умения, устойчивост, стрес и една от четирите психологически черти: невротични, реактивни, социални или приятни, в допълнение към факторите на околната среда на Марс.

Симулацията продължи 28 земни дни, с различен брой във всяка група, която варираше от 10 до 170 души. Учените установиха, че първоначалната популация от 22 е минимумът, необходим за поддържане на жизнеспособен размер на колонията, и че приятният тип личност е този, който е по-вероятно да оцелее на Марс. Невротичните типове личности, от друга страна, умират с много по-висок процент от други, твърди проучването.

"Склонни сме често да третираме хората като просто числа или частици, лишени от лични стимули, хетерогенност и адаптивност", каза Ана-Мария Береа, доцент по компютърни науки и науки за данни в университета "Джордж Мейсън" и съавтор на изследването, пред The Register.

"Човешките групи са сложни системи, където резултатът не е сбор от нейните части, а е синергичен."

Изследователите искаха да подчертаят важността на разглеждането на човешкото поведение като част от бъдещото изследване на космоса. "Искахме да покажем, че ако пренебрегнем социалните, поведенческите и психологическите аспекти на космическите изследвания, можем да сбъркаме грубо в нашите оценки, прогнози и прогнози за покоряването на Червената планета", добави Береа.