Екип от учени успешно пое контрола над хищното растение венерина мухоловка, като имплантира миниатюрен микрочип в него.

Този "изкуствен неврон" успя да принуди растенията да се отварят и затварят - конвенционално начин, по който те да поглъщат плячката си - имитирайки методите на мозъка за обработка и прехвърляне на информация.

Изкуствените неврони на екипа имитират биологични, като повишават концентрацията на йони в органичен електрохимичен транзистор.

Този подход идва с редица предимства, казват те, включително значителни икономии на енергия в сравнение с конвенционалните силициеви схеми.

Невроните на изследователите изстрелват електрически токове в клетките на мухоловките на Венера, за да задействат естествените рефлекси на растенията и да ги принудят да се затворят.

Извън растенията, които се хранят с плът, такава технология може да има и огромен брой други приложения, от имплантируеми медицински устройства до интелигентна мека роботика.

"Невроните, заедно със синапсите, са градивните елементи на нашия мозък", каза Фабиано пред Cosmos. "Моженето да имитира функционирането на биологични неврони с електронни устройства може да позволи развитието на технологии за изкуствен интелект".

Това е малка стъпка в посоката на пълно симулиране на "ефективността на нашия мозък", обясни тя, "но вярвам, че сме на прав път да демонстрираме печатни, малки по мащаб изкуствени невронни мрежи".