Криптиращите вируси-изнудвачи, известни още като рансъмуер, се превърнаха в една от най-големите заплахи за потребители - индивидуални и бизнес - по целия свят. Същевременно, популярността на този тип кибератаки доведе и до ръст в броя на компаниите, които предлагат услуги за отключване на компютрите и възстановяване на файловете, предава technews.bg.

Оказва се обаче, че някои от консултантите по анти-рансъмуер работят в съюз със създателите на вируси-изнудвачи, които криптират данните на потребителя и искат откуп, за да възстановят достъпа - гаранция за това обаче няма и често жертвите биват измамени.

Към консултанти по отключване на поразени от рансъмуер компютри се обръщат обикновено компании, които нямат резервни копия на своите файлове и системи и не могат сами да възстановят данните си. Преди две години Dr. Shifro пусна уникална услуга за отключване на заразени системи, но според публикация на Комерсант, тази компания работи заедно със създателите на вируси.

Твърди се, че авторът на програмата за отключване получава 1300 долара, а консултантът - 1000 долара за своите услуги. Според предварителни оценки, приходите на рансъмуер индустрията възлизат на 5 млрд. долара в световен мащаб.