Компания, наречена SpinLaunch, смята, че може да предложи най-екологичния и евтин начин за достигане на Космоса. Вместо с ракета, сателитите ще се изпращат на над 100 км от земната повърхност с помощта на гигантска въртяща се прашка.

Учените напомнят, че ракетите не са единственият начин за достигане на орбитална височина. През 60-те години на миналия век САЩ създават огромно оръдие, което може да изстрелва малки сателити в орбита. Цената на изстрелването буквално е хиляди пъти по-малка от тази на извеждането на товари с ракети. Проектът обаче страда от недостатъци - възможно е да се изстрелват само много малки сателити, които по това време са крайно непрактични.

SpinLaunch разработва от 6 години кинетичната система за изстрелване в Космоса. Тя не разчита на експлозиви или гориво.

Системата работи с центрофуга с електрическо захранване, която върти обекти във вакуумна камера със скорост до 8 000 км/ч. След това те се изстрелват в 90 метрова тръба.

На 22 октомври SpinLaunch провежда успешен тест в Spaceport America в Ню Мексико. Скоро компанията ще изгради по-голям ускорител.

"Системата ни на практика е гигантска въртяща се прашка. Тя е способна да изстрелва леки сателити в орбита. Те обаче изпитват голямо натоварване, затова трябва да имат специална електроника", споделят от SpinLaunch.

Макар системата да няма възможност да изстрелва хора, орбитални телескопи или междупланетарни мисии в Космоса, то приложенията й биха били оценени доста високо на пазара за извеждане на "наносателити".