Нов полет на космическия кораб "Ню Шепард" на американската компания "Блу ориджин", собственост на Джеф Безос, ще изведе до ръба на космоса шестима туристи. Изстрелването е насрочено за 4 юни, съобщават от компанията, цитирана от ТАСС.

По предварителен план корабът трябваше да бъде изстрелян на 20 май, но специалистите на "Блу ориджин" установиха проблеми в работата на една от резервните системи и бяха принудени да отложат полета като предпазна мярка.

Това ще бъде петият суборбитален полет с космически туристи на "Ню Шепард", до височина от около 100 км. Предишните бяха през юли, октомври и декември миналата година, а последният бе на 31 март тази година.

От компанията не разкриват колко струва 11-минутния полет.

В екипажа на 4 юни ще бъдат инвеститорът Евън Дик, предприемачът и авантюрист Хамиш Хардинг, бизнесменът Джейсън Робинсън, морският офицер и изследовател Виктор Весково, бившата служителка на НАСА Катя Ечазарета и бразилският инженер Виктор Кореа Еспана.

Дик летя с "Ню Шепард" през декември.

26-годишната Ечазарета, инженер по професия, ще стане "първата жена, родена в Мексико и най-младата американка, която е била в Космоса", отбелязват от компанията.

Весково притежава световния рекорд за самостоятелно гмуркане в Марианската падина. През май 2019 г. той се спуска на дълбочина от 10 928 метра. Хардинг, като част от международен екипаж, постави през 2018 г. световен рекорд за най-бърз полет около Земята със самолет Gulfstream G650ER, пресичайки Северния и Южния полюс за 46 часа 39 минути. А миналата година той и Весково се гмуркат с двуместен батискаф до дъното на Марианската падина.

Милиардерът Джеф Безос се присъедини към първия полет с пътници на "Ню Шепард" на 20 юли миналата година.