Преди време стана ясно, че Apple планира да увеличи производството на смартфони през първото полугодие на 2020 с цел да се справи с по-голямото от очакваното търсене. Компанията обаче може да не успее да постигне заложените параметри заради разпространението в Китай на новия коронавирус, сочи информация на Nikkei Asian Review, цитирана от Mobile Bulgaria.

Според запознати източници Apple е подала заявка за производството на 80 милиона смартфона за първата половина на настоящата година, като 65 милиона от тях са за настоящите модели, а останалите 15 милиона за бъдещия iPhone SE 2/iPhone 9. Масовото производство на новото устройство, което се очакваше да започне през третата седмица на февруари, обаче може да бъде отложено заради разпространението на заразата.

Основните производствени центрове за компоненти за iPhone в Китай са разположени в провинциите Хенан и Гуандун, които са в близост до най-сериозно засегнатата от вируса провинция Хубей. Основателят на Foxconn, която е най-големият подизпълнител на Apple, Тери Гоу коментира, че заради вируса има голяма степен на несигурност, като съществуват рискове за производствения процес. Възможно е да бъде засегнато и производството на слушалките AirPods.

Интересно е да отбележим, че по данни на GF Securities, заявеният от компанията обем е по-голям спрямо произведените за същия период на миналата година 73 милиона телефона, което означава, че търсенето на продуктите ѝ отбелязва ръст. Това се отдава и на по-агресивната ценова политика, която Apple предприе след отчетения спад на доставките в продължение на две поредни тримесечия. Сред останалите благоприятни за компанията от Купертино фактори са и наложените санкции на Huawei.