През следващите 12 месеца ще станем свидетели на множество космически мисии, имащи ключово значение за развитието на човечеството в космоса. Сред най-важните събития се нареждат изстрелването на няколко мисии към Марс, както и тестването на ракетата, с която САЩ ще се завърнат на Луната. През 2020 г. ще се случат и цяла редица други важни и интересни неща.

Ето кои ще са най-важните космически мисии за 2020 година:

4 януари - SpaceX ще изстреля 60 сателита Starlink за глобален безжичен интернет, след което ще изстрелва по 60 апарата на всеки две седмици.

11 януари - SpaceX ще тества аварийната система на своя пилотиран космически кораб Crew Dragon. Това ще е последният тест преди първият пилотиран полет на апарата.

30 януари - OneWeb ще изстреля свои спътници за безжичен глобален интернет, като ще повтори мисията още два пъти през 2020 година.

5 февруари - Европейската Космическа Агенция (ЕКА) и НАСА ще изстрелят общата си сонда Solar Orbiter. Тя ще изследва полярните райони на Слънцето, предоставяйки напълно нов поглед към най-слабо изследваните части на нашата звезда.

Март или април - SpaceX ще изстреля за пръв път хора в орбита. Това ще стане чрез ракетата Falcon 9 и космическият кораб Crew Dragon. Благодарение на това САЩ ще си върнат възможността да изпращат хора в космоса от своя територия със своя технология.

Април - Русия ще изстреля "Експедиция 63" към Международната космическа станция чрез изпитаният и най-надежден космически кораб за полети в ниска орбита - "Союз".

Юли - Обединените Арабски Емирства ще се превърнат в първата арабска страна, изпратила мисия към Марс. Полетът ще бъде осъществен от Япония, защото мисията разчита на японска тежка ракета. ОАЕ планира да изпрати сонда в орбита около Червената планета, която да послужи като отправна точка за по-нататъшни мисии на страната към Марс.

17 юли - НАСА ще изстреля своя нов марсиански роувър Mars 2020 към Марс. Той ще кацне на място, където може да има подпочвена вода или следи от живот. Целта на мисията е да подготви проби, които по-късно да бъдат върнати на Земята. Роувърът ще съдържа и малък дрон, който ще се превърне в първия летящ апарат на Червената планета. Учените се надяват да съберат напълно нова информация за Марс, която ще е от ключово значение за колонизирането на планетата.

Между 26 юли и 13 август - Европа ще изстреля своя собствен марсиански роувър Rosalind Franklin ExoMars към Червената планета. Това е втората част на мисията "ExoMars". Европейската космическа агенция се надява да се превърне във втората организация успяла да кацне върху повърхността на Марс. Към днешна дата НАСА е единствената космическа агенция имаща успех в кацането на Марс.

Юли или август - Китай ще изстреля своя марсианска мисия, състояща се от орбитален апарат и малък роувър. Азиатската страна също има амбицията да стане втората страна след САЩ успешно стъпила на Марс. Мисията цели азиатският гигант да се утвърди като втората космическа сила след Америка.

Август - Мисията OSIRIS-REx ще събере проби от повърхността на астероида Бену. Трудността на начинанието е голяма, но учените се надяват да надникнат в най-ранните години на Слънчевата система благодарение на събраните проби.

Септември - Boeing ще изстрелят своя пилотиран космически кораб Starliner с астронавти на борда към МКС. Компанията ще утвърди възможността на НАСА да изпраща хора в космоса от своя територия и със своя технология.

Ноември - Краят на есента ще е ключов за завръщането на САЩ на Луната. През ноември или най-късно в началото на декември ще бъде осъществен първият полет на свръх-тежката ракета SLS. Мисията Artemis 1 ще е без хора на борда, но ще провери технологиите за пилотиран полет до нашия естествен спътник.

Декември - Китай планира да изпрати мисия към Луната, която да събере проби от лунната повърхност и да ги върне на Земята. До сега единствено САЩ и СССР са успявали да върнат проби от Луната на Земята.

Декември - Сондата Hayabusa2 ще се завърне на Земята, носейки проби от астероида Рюгу. Японската мисия може да допринесе за направата на революционни открития, касаещи началните години на Слънчевата система и възникването на живота.

Краят на годината - Очаква се в краят на декември да се състои и първият полет на космическият кораб Starship на SpaceX. Очаква се през 2022 той да извърши първия си полет до Марс, като благодарение на него 100 човека ще могат да пристигнат с един полет до Червената планета, стартирайки колонизацията на Марс.