Американската корпорация Boeing планира изпитателен безпилотен полет на своя космически кораб Starliner за тази есен, предават световните агенции, съобщава БНР.

Те цитират изявление на официалния представител на компанията Ребека Риган.

"Boeing си взаимодейства с НАСА за определянето на приемливи срокове за втория изпитателен орбитален полет на Starliner. Макар и детайлите още да не са потвърдени, очакваме полетът да се състои през есента на 2020 година", заяви Риган.

Вижте как изглежда космическия Starliner на Boeing >> >> >>

От Boeing са решили да осъществят втория изпитателен полет с цел да бъдат тествани качествата на системите на космическия апарат. Още един полет в безпилотен режим ще позволи да бъдат осъществени всички задачи в реална среда. Едва след това компанията възнамерява да достави астронавти на Международната космическа станция (МКС).

За пръв път Starliner беше изстрелян в безпилотен режим на 20 декември 2019 година до МКС с помощта на ракетата-носител Atlas-5.

Поради технически причини скачването му с МКС беше отменено и корабът се завърна на Земята. Новият график на Boeing показва, че е възможно първият пилотиран полет на Starliner да бъде насрочен за 2021 г.