SpaceX ще се опита в събота да изпрати манекен към Международната космическа станция (МКС), предаде Франс прес. От това изстрелване зависи възобновяването на пилотираните полети от американска територия. Ако всичко върви по план, това може да бъде осъществено тази година.

Вижте как изглежда Crew Dragon >> >> >>

Нито един астронавт не е излетял в космоса от територията на САЩ от завръщането на американската совалка "Атлантис" на 21 юли 2011 г. НАСА плаща на Русия 82 милиона долара за астронавт за отиване до МКС и връщане от станцията.

През 2014 г. американското космическо ведомство сключи договор със SpaceX и Boeing, в съответствие с който те да поемат щафетата. Осъществяването на поставената цел обаче се забави, тъй като критериите за сигурност са по-строги в сравнение с тези при изстрелването на спътници. Две от четирите първоначални совалки на НАСА - "Чалънджър" (1986) и "Колумбия" (2003), се разпаднаха и никой не иска да преживее отново този кошмар.

В събота сутринта ракета Falcon-9 с пилотирания кораб Crew Dragon ще бъде изстреляна от Кейп Канаверал, Флорида, към МКС. Корабът трябва да се скачи с МКС един ден по-късно, преди да се върне на Земята на 8 март. Ако всичко е наред, следващият полет ще е с двама астронавти на борда на капсулата, която е със седем места. Полетът може да бъде осъществен през месец юли, но и в този случай е възможно забавяне.

"Тези неща винаги отнемат повече време от предвиденото. Вече нямаме много герои. Астронавтите са нашите герои. За някои бе трудно да приемат, че НАСА предостави на компании контрола върху транспортирането на астронавти в космоса", каза Лори Гарвър от НАСА.