Космически кораб "Союз МС-22" е претърпял повреда на външната обшивка на приборно-монтажния си отсек, съобщава Роскосмос.

Системите са отчели спад на налягането в охладителната система. Визуалната инспекция потвърди изтичането, след което беше решено да се прекъснат планираните дейности извън кораба от членовете на екипажа на руския сегмент на Международната космическа станция Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин.

За да установи причините за инцидента, руският космонавт Анна Кикина фотографира и засне подробно външната повърхност на космическия кораб. Данните бяха предадени на Земята, специалистите започнаха да изучават изображенията. В момента всички системи на МКС и кораба работят нормално, екипажът е в безопасност. След анализ на ситуацията ще бъде взето решение за по-нататъшните действия.

За последните години това е вторият случай на теч от руския сегмент на МКС. През 2018 година Роскосмос спекулира, че космическият кораб "Союз МС-09" е станал жертва на саботаж, защото в корпуса му се е появила миниатюрна дупка. Доклада на разследването обаче бе засекретен от руските власти и причината за тогавашната повреда така и не излезе наяве.