Първият изпитателен полет на околоземна орбита на кораба Starship на американската компания SpaceX вероятно ще е през 2021 г., съобщи американският предприемач Илон Мъск, говорейки на видеоконференция, посветена на проблема с пилотирания полет до Марс, предаде ТАСС.

Прототипите на Starship не са се издигнали над 150 метра. На въпрос кога ще е първият полет на околоземна орбита, Мъск отговори "вероятно догодина". Той обаче не изключи първите полети на Starship да не са успешни, поради факта, че компанията "работи в неизследвана територия".

"Никой досега не е произвеждал орбитална ракета изцяло за многократно използване", добави той.

Ръководителят на SpaceX каза, че космическият кораб, предназначен за полети до Червената планета, трябва да "изпълни стотици мисии със сателити, преди да полети с хора на борда".

Илон Мъск разкри също, че компанията ще започне производството на първия прототип от третата степен на свръхтежката ракета-носител за Starship още "тази седмица". В същото време SpaceX се опитва да опрости конфигурацията на бустерния блок на кораба, като същевременно увеличи тягата.

През май прототип на Starship експлодира по време на тестове на полигон в района на Бока Чика, Тексас. Изпитанията на кораба завършиха с подобни експлозии през април и февруари тази година, а също и през ноември миналата година. В началото на август прототипът на космическия кораб направи първия си успешен полет, издигайки се на височина от 150 метра.

Космическият кораб за многократна употреба е предназначен за полети до Марс и побира до 100 души.