Черноморският регион има голямо стратегическо значение за НАТО, а от няколко години усилено се говори за увеличаване на военоморските възможности на Румъния, България и Турция. Често предложение е и създаването на нов център или база. Черно море обаче има и още по-важно значение за Русия. Според някои анализатори действията на Кремъл в Крим са били продиктувани именно от опасността Севастопол да стане натовска база. И докато ученията в нашето море стават все по-чести, в този материал ще ви запознаем с най-силния кораб на основния съперник на НАТО в черноморския басейн.

Става дума за флагмана на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва".

Първоначално корабът е пуснат по вода под името "Слава". Крилатите ракети, които са основно оръжие на крайцера, са управляеми и допълнени от различно помощни оръжия. Добавена е и противовъздушна система С-300, която да пази кораба по въздух или да осигурява защита на крайморски съюзнически райони.

Вижте как изглежда корабът >> >> >>

Корабът е предназначен за нанасяне на удари по големите надводни кораби на противника. Помощните му мисии са свързани с осигуряването на бойната устойчивост на корабните противолодъчни групи, противовъздушна отбрана на отдалечените съединения, огнева поддръжка на десанта.

Освен ракетите си, "Москва" разполага със зенитни оръдия, автоматични противокорабни оръдия, възможност за пускане на мини и торпеда, както и площадка за кацане на хеликоптер Ка-27.

През 2000 година "Слава" е преименуван на "Москва". Корабът има важна роля по време на анексацията на Крим, тъй като блокира части от украинския флот. По-късно участва и във военната кампания на Русия в Сирия.

Към днешна дата на кораба са разположени нови образци бойна техника, който трябва да се тестват. Въпреки това бъдещето на флагмана на Черноморския флот изглежда несигурно, поради необходимостта от скъпи ъпдейти.