Втора радиолокационна станция (РЛС) "Контейнер" за наблюдение на въздушното пространство ще бъде разположена в Калининградска област. Радарното поле ще обхваща цяла Европа, както и Великобритания, предава Russia Beyond.

Сега под наблюдението на станцията са няколко обекта. Самият радар ще бъде доставен в близко бъдеще, каза източник във военнопромишления комплекс пред ТАСС, цитиран от "Российская газета".

Вижте как изглежда РЛС "Контейнер" >> >> >>

Принципът на работа на РЛС "Контейнер" се основава на отразяването на радиосигнала от горния слой на атмосферата. Обхватът на станцията е 3000 км, може да засече издигането във въздуха на авиацията и ракетните изстрелвания.

Първият радар от този тип застъпи на бойно дежурство в Република Мордовия през декември 2019 година. Благодарение на втората станция точността на системата ще се увеличи.

Комплексът ще създаде непрекъснато радарно поле за откриване на високо маневрени и незабележими въздушни цели - по аналогия с далечните радари на системата за предупреждение за ракетно нападение, каза по-рано руското министерство на отбраната. Радари от типа на "Контейнер" ще бъдат разгърнати и в Арктика.