Куба ще модернизира своята армия с помощ от Северна Корея и Русия, съобщава Military Watch Magazine. Руснаците ще предоставят много изгоден заем от 50 милиона долара, а с парите ще се закупят резервни части и машини за създаване на леко стрелково оръжие. Кубинците произвеждат собствени снайпери, наречени Алехандро, които използват 7.62×54 mmR калибър.

Бронетанковият арсенал на Куба включва 800 бройки от остарелия Т-55 и 380 броя от също остарелия T-62, а това означава, че той има нужда от освежаване и модернизация. Страната има голямо количество БТР-и и 120 бройки от БМП-1, като част от тях е  оборудвана с танкови 120-милиметрови оръдия.

ПВО системата на острова е остаряла и залага на дебютиралата през 60-те система С-125. Авиацията на страната оперира основно МиГ-21 и МиГ-23, като Куба има едва 4 броя от по-новия МиГ-29, както и 4 бройки от атакуващият хеликоптер Ми-24.

Вижте армията на Куба в снимки >> >> >>

И докато Русия ще предостави резервни части и машини за тяхното създаване, то Северна Корея ще има по-интересна роля в модернизацията на кубинската армия.

КНДР е извършила успешна модернизация на старото си съветско въоръжение в условията на ембарго и тежка икономическа ситуация. Севернокорейците дори са успели да разработят свои ПВО-системи и антикорабни ракети.

Според чуждестранните военни анализатори Куба има необходимост от закупуването на нови дефанзивни системи, а сделка със севернокорейците може да бъде постигната и с бартер. Особен интерес представлява системата Kumsong-3, която е копие на руската антикорабна ракета Х-35.

Експертизата на инженерите и конструкторите от КНДР пък може да помогне за осъвременяването на старите съветски танкове, като закупените от Русия части ще се използват именно за тази цел.

Освен Северна Корея и Русия, Куба е намерила военно-икономически партньор в лицето на Китай, който вече е предоставял различен вид техника на карибската страна.