Според Илана Уисби, главен изпълнителен директор на компанията, специализирана в квантовите изчисления Oxford Quantum Circuits (OQC), през последните 12 месеца те са постигнали невероятен напредък. Предстои обаче много, за да се превърнат в масова практика.

Уисби заяви на MWC 2022, че квантовите изчисления вече са преминали фазата на научноизследователска и развойна дейност. "Вероятно се намираме в най-доброто време за всеки, който иска да повлияе и да оформи бъдещето на квантовите технологии" - посочи тя. "Производителността на системите се е подобрила значително, демонстрирайки реалността, която квантът ще предложи един ден. Пейзажът се променя бързо със сливания и придобивания на компании и нови дружества, занимаващи се с това."

Уисби твърди, че OQC е сред първопроходците в универсалните квантови компютри. "През юли 2021 г. стартирахме най-усъвършенствания квантов компютър в Европа - Sophia. А преди няколко дни дебютирахме с най-новата си система, Lucy, в Amazon Braket. Квантовите компютри като услуга - QCaaS - вече са реалност на континента" - заяви тя.

Amazon Braket е услуга за квантови изчисления на Amazon Web Services (AWS). OQC е първият европейски доставчик на квантов хардуер в AWS. С това се отварят нови хоризонти за кванта и в Европа. Вече всеки може да получи достъп до Lucy, което позволява на предприятията да оптимизират дейността си и да повишат производителността си.

Макар че Уисби отбелязва, че финансовите и банковите институции са били първите, които са възприели квантовите изчисления, тя прогнозира, че в по-дългосрочен план всички индустрии ще бъдат засегнати. "От фармацевтичните компании, които използват силата на квантовите технологии за идентифициране на нови молекули, до авиационната индустрия, която използва технологията за откриване на нови материали - въздействието на квантовите технологии ще промени правилата на играта" - посочва тя.

Уисби заключва: "Въпреки че не можем да предвидим точните последици от квантовата технология, знаем, че резултатите от нея ще бъдат революционни, мащабни и невероятно доходоносни за някои. Някои прогнози определят пазарна стойност от 19 млрд. щ. долара до 2030 година."