До скоро Leopard 2 водеше в класациите за най-добър модерен танк в света. Експерти поставяха немската бронирана машина на челните места в множество статии и дори в предавания по популярни телевизии. На хартия всичко изглеждаше така. Leopard 2 и по-специално една от последните му масови модификации - 2A4 - имат превъзходни характеристики.

Вижте как изглежда Leopard 2A4 >> >> >>

Задвижването се осигурява от 12-цилиндров турбодизелов двигател с течно охлаждане и мощност от 1500 к.с. Максималната скорост по асфалт е 72 км/ч. Двигателят обаче е по-тих от този на американския танк M1 Abrams. Основното оръжие на бронираната машина се е превърнало в своеобразен стандарт и се използва от редица други танкове. Става дума за 120-мм гладкостволно оръдие на "Рейнметал".

Версията 2A4 се отличава с подобрена бронировка на куполата, дигитален балистичен изчислител, нови боеприпаси, нова автоматична противопожарна система. Тестовете показват, че немския танк лесно може да се справи със съветския Т-72.

Реалността

Всъщност, никой не твърди, че Leopard 2A4 е лош танк. Истината обаче е, че той е създаден в Студената война, когато военните стратези предвиждат определен тип битки. В днешно време конфликтите са със съвсем различен характер. Това е причината за крайно лошите резултати на бронираната машина в Сирия.

Там Leopard 2A4 се използва от Турция в битките ѝ срещу кюрдските сили на Рожава. Бронираната машина може да издържа противникови танкови атаки, но се оказва неподготвена за удари с антитанкови ракети и заровени под пътя експлозиви (IED). Камикадзе атаките също са проблем за бронираната машина.

Оказва се, че формата на купола, страничната броня и тази под танка влияят на слабото представяне на "най-добрия" танк в съвременните конфликти.

Според официалните данни Анкара е загубила 10 бройки в битки срещу Идил, а 8 бройки са унищожени от кюрдските сили в Сирия. Възможно е бройките да са по-високи. В последно време турските сили водят сражения и срещу Сирийската арабска армия, като Leopard 2A4 вече има записана една загуба. Според анализите част от причините се крият и в начина на използване на танка, който става лесна плячка на "ловци с РПГ-та".