Литовското правителство блокира доставката на скенери за багаж за летищата си от подразделение на китайската компания "Нюктех" (Nuctech) и изтъкна като мотив съображения за националната сигурност, предаде Ройтерс.

"Правителството реши, че договорът не отговаря на интересите на националната сигурност", заяви говорителят на литовския премиер след правителствено заседание при закрити врата.

През юни миналата година вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че САЩ се опитват да обединят европейските правителства в това да избягват "Нюктех", чиито устройства за сканиране на товари, багажи и хора се превръщат в част от пейзажа по пристанищата, граничните пунктове и летищата из цяла Европа.

Миналата година литовското правителство обеща да подкрепи "тези, които се борят за свобода в Тайван", а миналата седмица изпрати само транспортния си министър за участие във виртуална среща на върха между Китай и 17 европейски страни, с което очевидно даде знак за опасения от китайската политика.

По закон литовското правителство има право да спира стратегическите си компании, като например отговарящата за летищата, да сключват договори, които според него са вредни за националната сигурност.

Преди това американският посланик във Вилнюс приветства съобщенията, че Литва обмисля да забрани "Нюктех", съобщи местната осведомителна агенция БНС.

"Поздравявам литовското правителство за предприетата стъпка за защита на националната сигурност на Литва и на нейната критична инфраструктура", беше цитиран да казва посланик Робърт Джилкрайст.

Подразделението на "Нюктех" в Нидерландия заяви, че не разбира опасенията на правителството, тъй като оборудването ще бъде произведено в Полша, допълва БНС.