Американската корпорация Lockheed Martin започна изграждането на свръхзвуков самолет, чието ниво на шума ще бъде сравнимо със звука на затварящата се автомобилна врата. Самолетът е проектиран да лети на височина над 16 километра при скорост от 1500 км/ч.

Аеропланът, наречен X-59, ще може да лети от Ню Йорк до Лондон за 4 часа. Според програмния мениджър Питър Йосифидис, създаването на самолетите отбелязва огромна стъпка напред за бъдещето на свръхзвуковия транспорт.

Вижте как изглежда Х-59 >> >> >>

Безшумният X-59, ще заобиколи съществуващите регулации за нивото на шума по време на полет. Оглушителния звук е предизвикан от ударната вълна при преминаването на звуковата бариера. Специалният дизайн на самолета с високи аеродинамични характеристики обаче му позволява да избегне този "звучен ефект".

Lockheed Martin започна разработването на самолета през април 2018 г. Първият полет на X-59 ще бъде направен през 2021 г., а от 2022 г. НАСА планира да тества самолета над определени градове в САЩ за събиране на данни и проучване на общественото мнение. 

Създаването на работещия прототип и разработките около него струват 247,5 милиона долара и са поверени на инженерите и конструкторите от поделението Skunk Works. То е създавало най-напредничавите самолети на САЩ, като шпионските  U-2 и SR-71 Blackbird или като невидимите за вражеските радари F-117 Nighthawk, F-22 Raptor и F-35 Lightning II.