Новият филм от емблематичната поредица "Индиана Джоунс" е на хоризонта, а от Disney работят усилено по него и дори са привлекли осемдесетгодишният Харисън Форд за роля. Въпреки че пълното заглавие на филма все още е в тайна, неговите създатели разкриха няколко подробности за сюжета пред списание Empire.

"Простият факт е, че програмата за кацане на Луната беше управлявана от група бивши нацисти", каза съсценаристът на филма Джез Бътъруърт пред Empire. "Колко "бивши" са те е въпросът. И това влиза в главата на Инди..."

Действието на филма се развива през 1969 г., в разгара на космическата надпревара през 20-ти век. Индиана Джоунс се озовава в битка срещу измислен лидер на НАСА, наречен Волър, който е "може би не толкова бивш нацист".

Образът на Волър е базиран на ракетният учен Вернер фон Браун.

Вернер фон Браун отвежда САЩ на Луната

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Фон Браун се присъединява към Нацистката партия през 1937 г. Едва на 25 годишна възраст той оглавява Германския център за ракетни изследвания в Пенемюнде на брега на Балтийско море. 

Вернер фон Браун конструира първите ракети, можещи да летят в космоса. Фон Браун е член на СС и в близки отношения с Адолф Хитлер. През 1943 година той създава първата балистична ракета V-2. Наречена оръжие-чудо, тя има голям обсег, позволяващ осъществяването на удари по Лондон и други далечни цели.

След края на войната се оказва, че никоя друга страна не разполага с подобна технология. Още преди официалния завършек на конфликта, Вашингтон подготвя специална операция, с която да се сдобие с най-добрите немски учени.

Ракетата V-2 е първата, способна да достигне космоса

Снимка: Wikimedia

От 1945 година Вернер фон Браун работи за САЩ. В последствие той оглавява ракетната програма на Вашингтон и се превръща в един от най-важните директори в НАСА.

Вернер фон Браун е създателят на ракетата "Сатурн V", с която американците кацат на Луната. Без немския учен, САЩ не просто биха изгубили космическата надпревара, но нямаше да имат и космическата станция "Скайлаб".

Дизайнът на "Сатурн 5" е дело на Вернер фон Браун

Снимка: NASA

Вернер фон Браун не е единственият немски учен, работещ в НАСА. Вашингтон използва поне 127 ракетни инженери, работели преди това за Хитлер.

Уолтър Дорнбергер и Артър Рудолф са част от елитния немски екип, без чиято помощ САЩ нямаше да развият успешно ракетната си програма. Идеята за космическа совалка принадлежи на Дорнбергер, а Рудолф е експерт в ракетната програма на Пентагона.

Благодарение на изчисленията и разработките на Крафт Арнолд Ерике, НАСА успява да изпрати сонди далеч от Земята. Мисиите "Вояджър" и дори скорошната "Ню Хърайзънз" до Плутон разчитат на тъй нареченото "гравитационно ускорение", открито от немския учен.

Дорнбергер теоретизира совалката още в началото на 50-те години на миналия век

Снимка: Wikimedia/NASA

Използването на учени, които преди това са били членове на Нацистката партия в Германия е от решаващо значение за НАСА. Новият "Индиана Джоунс" задълбава в темата, което едва ли ще се приеме с добре от космическата агенция на САЩ.