Американската компания "Блу ориджин" на Джеф Безос отложи втория си полет с космически туристи заради неблагоприятни климатични условия, предадоха информационните агенции, като цитираха съобщение в "Туитър".

Изстрелването на кораба "Ню шепърд", първоначално планирано за 12 октомври, ще бъде ден по-късно - на 13 октомври.

"Заради очаквани ветрове в западната част на Тексас отлагаме изстрелването на космическия кораб "Ню шепърд" за 13 октомври, сряда", се казва в съобщението. Космическата мисия трябва да стартира в 13,30 часа по Гринуич.

В апарата на "Блу ориджин" ще се качат четирима туристи.

Сред пътниците ще е Крис Бошуайзен, бивш инженер от НАСА и съучредител на компанията "Планет лабс", снимала със спътници всеки ден Земята с висока резолюция.

Вторият е Глед де Врис, съучредител на фирмата "Медидейта сълушънс" ("Medidata Solutions"), специализирала в компютърни програми за проследяване на клинични изпитания за фармацевтичната индустрия. Тя е купена през 2019 г. от "Системи Дасо".

В полета е планирано да участва актьорът Уилям Шатнър, известен с ролята на капитан Кърк в сериала "Стар трек". Той ще стане най-възрастният човек, летял в космоса, тъй като е на 90 години.

Четвъртият пасажер ще бъде Одри Пауърс, вицепрезидент на "Блу ориджин".

Полетът им ще продължи около десет минути, а корабът ще се издигне на височина от около 106 км над Земята.

На 20 юли компанията успешно осъществи първия суборбитален полет на кораба "Ню шепърд" с туристи на борда. Сред тях беше шефът на компанията, милиардерът Джеф Безос.